Quina hora és?

dijous, 4 de març de 2010

Les cases a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears. Veu per escoltar

Benvolgudes i benvolguts,
Encentem  ara unes activitats per treballar la comprensió lectora a partir de textos que es poden escoltar.   A veure què us sembla!

EL PAÍS ON VIVIM


Les cases a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears.
Amb els anys, les cases han anat canviant molt. Abans la majoria de la població vivia en pobles petits o en cases disseminades pel camp i a la muntanya. A Catalunya se’n deien masies, a les illes, masos o cases pageses i al País Valencià, barraques ( també s'anomenen masos).

Les masies catalanes són cases grans, aïllades i situades enmig de terres de cultiu. Són edificacions de dues o tres plantes. El primer pis es destina  a habitatge, el pis superior es fa servir com a graner i a la planta baixa ,hi ha les dependències agrícoles i la cort del bestiar.

Als tres llocs hi havia diferència entre les cases de l’interior i les de la costa. Les cases de les ciutats són molt diferents. Abans eren d’una sola planta o dues, com a màxim. Ara es construeixen grans blocs de pisos on viuen dotzenes de famílies. Les barraques valencianes es troben sobretot a l’horta. Són cases rectangulars i tenen una planta baixa i unes golfes, on abans es criaven cucs de seda. Els sostres són de palla i estan molt inclinats cap a les parets laterals. A les illes Balears, les cases són diferents segons les illes. A Eivissa són cases blanques amb parets molt gruixudes que les aïllen de l’exterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada